Equine Dental Care

Equine Dental Care

Na het lezen van diverse (studie)boeken en meelopen met verschillende paardentandartsen en gebitsverzorgers heb ik de opleiding tot gebitsverzorger gevolgd bij The American School of Equine Dentistry, en deze met goed gevolg afgerond. Bij deze opleiding  in de USA zijn mij diverse technieken aangeleerd, waardoor ik nu zowel elektrisch als handmatig kan vijlen. Mijn voorkeur gaat echter wel uit naar elektrisch, dit is veel efficiënter, secuurder en de kans op beschadigingen is kleiner.

Is een paard erg gestrest dan kan ik een lichte sedatie geven door middel van Domosedan Gel wat onder de tong gegeven wordt. Dit maakt het voor het paard een stuk relaxter, en kan ik mijn werk goed en veilig uitvoeren. Na de sedatie mag het paard 2 uur niet eten. Is sedatie niet mogelijk (bijvoorbeeld door medische redenen) dan kan ik bekijken of handmatig vijlen een goede oplossing is.

Zelf werk ik met een sterke maar geluidsarme ‘Makita Power Tool’ op accu. Doordat ik met een sterke accu werk kan ik overal komen, stroom is niet nodig en zo creëer ik geen onveilige situaties door verlengkabels!

Ik begin altijd met een algehele visuele controle; dat betekent dat ik kijk naar hoe de conditie score is en het paardenhoofd controleer op eventuele afwijkingen aan de ogen, de kaak en de neuslijn en ondertussen vragen stel aan de eigenaar of er bijzonderheden zijn met eten (b.v. knoeien/proppen maken), de mest (b.v. onverteerd krachtvoer/lange sprietjes hooi) of eventuele rij technische problemen (b.v. hoofd scheef/tong uit mond). Na deze controle gaat de speculum in de mond en kijk ik zorgvuldig naar alle tanden en kiezen voor eventuele bijzonderheden.

Uiteraard mag je zelf ook mee kijken en voelen in de mond van je paard voor en na de behandeling om zelf het verschil te voelen.

https://www.equinedentalcare.nl/